Olin ehtinyt tottua joulumainoksiin, jouluvaloihin ja joulutavaroihin kaupoissa niin että joulun tulemista ei oikeastaan ole huomannut. Nyt on enää kuukausi jäljellä.

Otavan Suuri Keittokirja pelastanee pari joulun menyyn kiintopistettä, mutta menyytä pitää vähän säätää paikallisiin valikoimiin sopivaksi:
  • Jos rosollia haluaa, niin pitää tehdä etikkapunajuuria. Punajuuria ja etikkaa kyllä saa, ei kun keittämään.
  • San Miguelin tai Kühnen suolakurkut ovat kelvollisia, tuskin vaivaudun tekemään itse.
  • Piparkakkuja ei ole kaupassa näkynyt...
  • Ilmakuivattua kinkkua saa, harmaasuolattua ei. On eri asia.
  • Kalkkunaa kyllä saa ainakin kokonaisena, toivottavasti myös pelkkää rintafilettäkin.
Tein tänään piparkakkuja ilman fariinisokeria ja soodaa. Käytin piloncilloa ja leivinjauhetta (Royal). Piloncillo on puhdistamatonta, ruskeaa raakasokeria, jota myydään kartionmuotoisina kovina köntteinä. Sen pilkkominen on hankalaa, ja keitettäessä se sulaa hitaasti. Sitä pitää vähän ensin murentaa ja lämmitellä hitaasti. Kaasuhellan kanssa pitää varoa että piparkakkujen voi-sokeri-mausteseos-vaihetuote ei karamellisoidu. Leivinjauhetta 1.5 x soodan määrä ja toimii hyvin. Kaasu-uunin toiseksi alin taso oli hyvä paistokorkeus.
272289.jpg
Kuvassa vasemmalta alkaen: leivinjauhe, pipari ja piloncillo-toppa

Seuraavaksi pitää alkaa miettimään punajuuria.