Resepti on Finnfood - nettikeittokirjasta, joten en rupea sitä tähän kopioimaan.
Pari Huomautusta, jotka tietysti fiksuille ovat itsestäänselvyyksiä.
- punajuuri = betabel, kaupasta saa helposti tähän vuodenaikaan
- neilikka (kokon.) = clavo (entrero). Canelin caicci tietänevät.
- Kokonaisia valkopippureita ei tietenkään ole helppo löytää, mutta niitä on myynnissä Meksikossakin.
- väkiviinaetikka ~ vinagre blanco (de alcohol de caña), valkoista ruokosokerialkoholietikkaa (5%)
- piparjuuri = rabano picante. Kaupassa eivät olleet kuulleetkaan siitä, tarjosivat retiisejä (rabano) tilalle. Onneksi kaupasta saa sushien kanssa syötävää piparjuuritöhnää eli wasabitahnaa. Uskoisin, että vajaa 1/2 teelusikallista riittää 2 kilolle punajuuria / litraan lientä. Eihän se nyt ihan sama ole kuin pala piparjuurta, mutta se antaa sopivasti kirpeyttä. Hätätilassa kokeilisin dijon-sinappia tai jättäisin kylmästi pois.
- Kuumien punajuurien kuoriminen ja paloittelu siististi vaatii aikamoista keskittymistä ja suunnittelua, etteivät kädet ja paidat tulisi verenpunaisiksi.
- Säilykkeen tekeminen on hienostelua. Meksikolaiset käyttävät salaattiin suoraan keitettyä punajuurta, ilman mitään mausteliemiä.
- Kaupassa (Superama) oli punajuurisäilykettä, mallia suolavedessä.