Ciudad de Mexicon Antropologinen museo kertoo Meksikon eri kansoista, niin menneisyydestä kuin nykyisyydestä. Menneisyyden materiaali on mittava... ja nykyisyydestä kertovia osastoja emme ensi visiitillä kerenneet vilkaisemaankaan. Meksikossahan oli ja on yhä useita heimoja, vaikka valtio Estados Unidos Mexicanas  (Meksikon Yhdysvallat) esiintyykin yhtenä kansakuntana.

84282.jpg

Meksiko on liittovaltio, joka koostuu useista varsin erilaisista osavaltioista jotka poikkeavat toisistaan niin maiseman, ilmaston kuin väestönkin suhteen. Heimoista tärkeimmät lienevät atsteekit, tolteekit ja mayat. Museossa oli osastoja niin heimojenkin kuin maan eri osienkin mukaan.

Atsteekit perustivat pääkaupunkinsa Tenochtitlanin 1300-luvun puolivälissä Texcoco-järven saarelle, nykyisen Mexico Cityn paikalle. Järvestä ei ole kuin muisto jäljellä. Materiaalia oli runsaasti ja hienosti esillä.

Teotihuacan  - jossa kävimme aiemmin katsomassa pyramideja - on vanhempaa atsteekkiperua, ja oli myös hyvin esillä. Käynti museossa avasi pyramidien historiaa paremmin kuin käynti paikan päällä.

Alla kuvassa sulkakäärme pyramididistaan kurkistamassa.
84288.jpg

Pienoismallit kiinnostivat poikaa.

84287.jpg

Ukkoja.  Tässä jonkun atsteekkijumalan patsas... Teotihuacanista.
84283.jpg

Vähän eri tyyliä...

84284.jpg

...saattaapi olla myös Oaxacasta...

84285.jpg

Museo jo sinänsä oli hienon näköinen:
84290.jpg

84289.jpg