Tästä alkaa matkakertomus lomastamme Veracruzin osavaltiossa Meksikossa.

Ajomatka Ciudad de Mexico - Jalapa

Jalapa on Veracruz - osavaltion pääkaupunki. Sen nimi kirjoitetaan usein myös Xalapa, mutta lausutaan aina "Halapa". Tämän kaupungin nimestä ovat myös jalapalaiset chilit eli jalapeñot ovat saaneet nimensä... ja taitanevat olla paikan päällä aika halapoja. :-)

1116131.jpg
Xalapa - Jalapa

Perjantai oli Leolla vapaapäivä koulusta kiitospäivän (U.S. Thanksgiving) ansiosta. Lähdimme niukasti aamupäivän puolella ajelemaan kohti Jalapaa . Ensin oli kuitenkin päästävä Mexico Cityn itäpuolelle. Jo Refomalla alkoi olla runsaasti liikennettä, ja Viaducto M.Aleman oli selvästi ruuhkautunut. Hätäpäissämme lähdimme pois Viaducton pohjoispuolelle seikkailemaan, Fray Servandolle pääseminen tuotti tuskaa. Vastoin ennakko-odotuksiamme Pueblan moottoritielle vievän tien tietyöt eivät haitanneet hirveästi. Mexico Cityn länsipuolelta itäpuolelle ajaminen kesti vähän yli kaksi tuntia tällä kertaa. Pueblaan vievän moottoritie oli lähes tyhjä, sai ajaa niin kovaa kuin uskalsi. Ylämäessä Sharan kulki juuri sataakahtakymppiä kaasu pohjassa, mikä sekin oli aika hurja vauhti kuusikaistaisella mutta mutkaisella moottoritiellä jossa oli matelevia rekkoja.

Ennen Puebla ihmetykseksemme näimme opasteen XALAPA via TLAXCALA. Ajoimme ohi koska en ollut etukäteen tullut ajatelleeksi sitä, vaikka todellisuudessa taitaa olla paras, suurin osa pätkästä Texquilaan asti on moottoritietä tai moottoriliikennetietä.
San Martin Texmelucan - Tlaxcala - Tequexquitla

Otimme kohtalaisen hitaan reitin Pueblan eteläpuolelta: Amozoc - Rafael Lara Grajales Tequesxquitla, tie oli kuoppainen, oli paljon kyliä ja hidasteita. Matkalla kuitenkin näimme kaukaa tulivuori La Malinchen. Kolmaskin reitti vähän etelämpää olisi ehkä ollut vähän parempi - ei kannata aina uskoa netistä löytyviä mielipiteitä.

Tequexquitlanin jälkeen oli pitkä suora suojärven läpi, jonka jälkeen käännyimme nelikaistaiselle tielle Perotea kohti. Perotessa oli sumua, mutta ennen sankkenemista näimme vilauksen Cofre de Perote tulivuoresta (4260m) - emme ehtineet käydä siellä, kun kello oli viisi, ja tavoitteenamme oli olla ennen pimeää Xalapassa.

1116130.jpg
Cofre de Perote

Peroten kaupungin ohi pääsi kätevästi uutta moottoritietä pitkin, mutta vielä oli jäljellä melkein viisikymmentä kilometriä vuoristotietä. Tie oli aika hyvä, mutta sumussa ja hämärässä ajaminen oli ikävää.

Kun saavuimme Xalapaan, huomasin, että minulla ei ollut mukana Xalapan karttaa eikä Hotel Xalapan osoitetta. Pyörimme vähän aikaa keskustassa löytämättä mitään, ja lopulta ystävällinen poliisi opasti meidät oikeaan suuntaan. Hotelli on juuri keskustan reunalla, ja se löytyikin aika helposti, kun suunta saatiin kohdalleen.

Xalapa on oikein mukava kaupunki käydä, se on siisti ja sivistynyt, se sijaitsee kauniilla rinteellä mukavassa ilmastossa 1400 metrin korkeudessa. Nähtävyyksistä ehdimme vikaisemaan antropologisen museon, joka keskittyi Veracruzin kansoihin, mm. olmeekkeihin ja totonacceihin. Museo on hieno ja henkii 1970-lukua.

1116138.jpg
Xalapan antripologinen museon puistopiha

1116132.jpg
Xalapan antropologisen museon pitkä näyttelytila.