Meillä sisustus alkaa olla valmis, enää puuttuu matto sohvaryhmästä. Löydettiin pari pakistanilaista jotka olisivat hyvinkin sopineet, mutta tuntuivat aika arvokkailta. Mieleeni tuli, että hinnat saattaisivat olla halvemmat D.F.:n ulkopuolella, esim. Tolucassa.

Sitten googletin Tolucan "tapete" kauppoja, ja silmiini osui maininta 37 km Tolucasta oleva paikasta, jossa solmitaan mattoja käsityönä. Temoayassa tehdään villamattoja käsityönä. Erikoisuutena on se että matoissa käytetään persialaistekniikkaa, mutta mallit ovat omia meksikolaisia. Villa tulee nykyään Argentiinasta ja Uudesta Seelannista.

Päätimme lähteä retkelle. Ensin ajattelin että mentäisiin ensin vilkaisemaan Tolucan Casa de Artesaniasiin joka olisi Tolucan keskustassa Paseo Tollocanilla, suoraan motarin päässä. Päätimme kuitenkin ottaa reissun seikkailun kannalta.

Ajoimme reittiä k.v. lentokentän kautta MEX 15:ta, sitten Mäkkärin/Bodega Aurreran yms. kohdalta oikealle MEX 130:tä Xonacatlán:iin asti, josta käännyttiin vasemmalle kohti Villa Cuauchtémoc:ia ja Temoaya:aa. Tietä piti kysyä Mäkkäristä lapsia ravitessa, koska "Guia Roji por Carreteras de México"-karttakirjamme on aika karkea. Loppumatkasta usko oli kovilla, tien asfaltti oli aika huonoa, viitat harvassa. Asutusta silti riitti, ja varsinkin AUTOLAVADO y ASPIRATION oli kovin yleinen bisnes tien varressa. Temoaya löytyi lopulta selkeästi viitoitettuna tien oikealta puolelta.

Temoaya tarkoittaa Nahuátlin kielellä "paikkaa josta tullaan alas tai josta mennään ylös" - se onkin vuorten juurella. Keskustasta käännyimme suuntaan "C C Otomi", joka ei ollutkaan Centro Comercial, vaan Centro Ceremonial - Otomien temppeli olisi ollut vastassa :-). San Pedro de Abajon kohdalla oli kyltti "Tapetes Temoaya". Noin puolen kilometrin päästä löytyinkin matto-osuuskunnan rakennukset ja myymälä. Myymälässä oli muutamia mattoja esillä, ja totesimme että nämähänovat pieniä. Meille kerrottiin, että isoja mattoja tehdään vain tilauksesta, koska ne ovat suuritöisiä ja menekki ei ole taattu.

Sitten esiteltiin paikan kudontatiloja, lankavärjäämö ja näytettiin muutamia valmiita mattoja. Katsottiin malleja kuvastosta - ja sitten oltiinkin värejä valitsemassa värjäämörakennuksessa.

Uskomme tekevämme hyvää ostamalla artesaniaa. Toivomme myös saavamme rahoille vastinetta. Laatu näytti oikein hyvältä, eikä lapsityövoimaa käytetä. Toivottavasti olemme keväällä oman otomien tekemän maton omistajia!

Mattojen tiiviys ei ole aivan parhaiden persialaisten luokkaa, mutta kuitenkin yli 100 solmua neliötuumalle (luulisin). Ison maton (2.30 x 2.70 m, ~ yli miljoona solmua) tekemiseen menee aikaa n. 5 kk, ja hinta on sen mukainen (n. 27000 pesoa). Hinta kuitenkin jää selvästi halvemmaksi kuin pakistanilaisen, afgaanin tai persialaisen maton kauppahinta täällä! Ei ole tulleja eikä välikäsien voittoja...

Temoaya Tapete-linkkejä:
- Mexican Textiles (Bob Freund)
- Mexart.org (amerikanvientiä)