Täällä tietysti alkaa kaipaamaan jotain suomalaisia tuotteita. Päivittäistä ravintoa ei kuitenkaan kannata tilata Suomikaupasta. Lähes kaikkea tarpeellista löytyy.
  • Juusto: Edamia ja Emmentalia saa ainakin Superramasta ja CM:stä - kalliiseen hintaan. Mieluummin mex-manchegoa tai chihuahuaa. USAn Monterrey Jack eksyy kärryihin myös usein. Sargenton (USA) juustoraasteet ovat hyviä. Parmesaani on yleensä "korviketta" eli ei-italialaista, aitoakin löytyy kun hakee ja maksaa. Pecorinon voi korvata espanjalaisella lampaanmaito-manchegolla, joka myöskin on "huippuedullista"
  • Maito:
    • Light = 2,5% "kevyt"maito, entero = kokomaito
    • Hyla-tuotteet = Deslactosada
    • Gefilus ym. bacillijugurtit ovat Bifidusta: LALA Vive, Danone Activia
    • Kerma on paksua. Acificado on hapatettua. Lyncott valmistaa vatkattavaa laatua.
  • Suolakurkut:
    • Meksikolaiset San Miguel suolakurkut ovat makeahkoja, ja siksi suomalaiseen / USA makuun sopivia.
    • Espanjalaiset "El Serpis" etikkakurkut ovat kamalia, etikkaa ja kurkkuja.
    • Heinzin Pepincillos Dulces - kurkkusalaatti hodareihin yms.
    • Heinzin Hot Dog Relish - Pepincillos con Mostaza  - on erilaista kuin suomalainen veeliksin sinappikurkkusalaatti, taitaa olla tillillä maustettua. Joku varmaan tykkää.
  • Kastikkeet
    • Heinzin ketchup on monille se ainoa oikea, mutta mielestäni La Costeñan salsa catsup on yhtä hyvää
    • Tabascoa ja Lea & Perrinsin ulkomaalaisia chilikastikkeita saa - turhaan. Meksikolaisilta valmistajilta löytyy myös miedompia chilicastikkeita kuten esim. Valentina Salsa Picante (josta on myös extra picante versio).
  • Liha:
    • Broileri ja kalkkuna on hormonilihaa, en syötä lapsille joka päivä
    • Aitoa argentiinalaista nautaa ei saa mistään! Importado lienee butched in USA.
    • Pakastelihana löytyy meksikolaista hirveä (Wapiti Venado). Hirvi saattaisi jopa olla hormoonitonta? Hirvihampurilaispihvit ovat suorastaan edullisia.
  • Kala: Vista Hermosan ja muidenkin Lomasin Superamojen kala- ja lihatiskit ovat näyttäviä. Suomen kalatiskejä ei yllättäen ole ollut ikävä. Blanco real, lohi, mahi-mahi ja tuore tonnikala ovat olleet suosikkejamme katkarapujen lisäksi. Mutta tilliä vaan ei löydy vihannestiskistä, pitää tyytyä lehtipersiljaan.
    • Camaron: harmaat katkaravut ovat raakoja, kypsyvät oikean värisiksi ja maistuvat paremmalta
    • Blanco real: Vaalealihainen, kiinteä edullinen, mahdollisesti viljelty kala. Fileet ovat edullisia ja ruodottomia, muistuttaa kuhaa.
    • Basa oriental: Panagasius eli haimonni. Suomeen tätä tuotiin vietnamista. Halvin kala, mutta ei sekään hassumpi.
    • Mahi-mahi: Tyynen valtameren Dorado, eli "kulta-ahven". Aromikas ja erittäin kiinteälihainen. Liha ruskehtavaa.
    • Atun: tuore tonnikala ei esittelyjä kaipaa?
    • Bonito: Pikkutonnikala, joka yleensä päätyy purkkiin. Punainen liha on kuitenkin erittäin maukasta puoliraakana.
    • Robalo: Meriahven jonka nimen kääntäisin "ryöstä se".
    • Sierra: Komea hopeakylki.
    • Jaiba: Taskurapu.
    • Pulpo / Calamar: mustekalaa. Con tinta takoittaa musteen kanssa.
    • Salmon: Lohta joka tulee Chilestä meidän superiin. Norjalaista savulohtakin on näkynyt, ja Alaskan purkkilohta.
  • Leipä:
    • Integral = täysjyväleipää. Muuten usein saa valkoista ranskanpullaa.
    • Trigo=vehnä, maiz = jauhomaissi, linanza = pellavansiemen
    • Centeno = ruis. Totta, ruisleipääkin saa, mutta se on "ruispullaa". Silti syötävää.
    • Rustico = maalaisleipää, sisältää usein siemeniä ja kokojyväviljaa
    • Paahtoleipä usein makeahkoa. Lue tuoteseloste.
    • Tortilla (de harina) = maissiohukaiset, meksikolaisten perusruoka
      • Etelässä, kuten Mexico Cityssä, tuoreena saa pääasiassa maissitortilloja.
      • Maissitortilloja on karkeasti ottaen kolmea laatua: blanco, amarillo, azul.
      • Maissilajikkeita on yhtä monta kuin kasvupaikkaakin...
      • Nixtamalizada viittaa tortillataikinan valmistusprosessiin, jossa maissi keitetään limemehun kanssa
      • Vehnätortillat löytyvät pussitavarana paahtoleipien vierestä
  • Wasa näkkileipää saa ainakin Vista Hermosan "La Criolla" herkkukauppa/ravintolasta. Yhteystiedot alla...
  • Kasvikset: Osaa kasviksista suositellaan desinfioitavaksi ameeboiden ja bakteerien takia. Desinfiointiaineissa on joko kolloidista hopeaa (esim. Microdynissä) tai happoja (Great Value Antibacterial Spray). Olemme desinfioineet maan lähellä kasvavia, sellaisenaan syötäviä kasviksia, esim. lehtisalaatin, persiljan, pikkusipulit varsineet, ruohosipulin, korianterinlehdet, mansikat, viikunat. Emme desinfioi kuorittavia tai täysin kypsennettäviä kasviksia, esim. omenoita, appelsiineja, kaktusviikunoita (tuna), porkkanoita, perunoita, sipuleita, bataatteja.
    • Keitoissa lantun yms. voi korvata bataatilla (camote), jota löytyy valkoisena, keltaisena ja violettina
    • Tuna (kaktusviikuna) sopii mehun tekemiseen: tehosekoittimeen 1 kuorittu tuna, muutama ruokalusikallinen sokeria ja vettä. Anna käydä kunnes siemenetkin ovat pienentyneet. Siivilöimällä pääsee eroon lopuista siementen paloista.
    • Perunat kypsyvät hitaasti. Turhan kiinteä lajike? --> painekeitin
    • Tilli (eneldo) on kiven alla. Sitä saa tuoreena aina Interlomasin Magnocentron  CityMarketista. Sitä on ollut myynnissä kuivattuna (Hojas de eneldo) mutta maku ei ole kovin hyvä. Superissa on joskus harvoin ollut tuorettakin... Se toinen tillin näköinen rehu maistuu minusta turhan paljon anikselta... se "hinojo" on fenkoli.
    • Persilja on yleensä lehtipersiljaa, mutta sitä "italialaista" persiljaakin on joskus näkynyt.
    • Lime korvaa sitruunan. Limemehun lisäämiseen olueen - myös lageriin - on tullut pinttynyt tapa.
    • Kurkut ovat "avomaankurkkuja" joka käytännössä pitää kuoria. Nykyään alkaa löytyä "suomalaista" pepino europeoakin
    • Suomalaistyyppistä kurkkua saa harvoin (kesällä) nimellä "pepino europeo".
    • Tomate = vihreä tomaatti, jota paikalliset käyttävät myös raakana. En tiedä onko se ihan terveellistä, ainakin aika kirpeää se on keittämättä. Siitä tehdään salsa verde (la vihreä kastike)
    • Jitomate = punainen tomaatti. Saladet pienempi salaattitomaatti, bola suuri pihvitomaatti
    • Maissi: Elote, kun puhutaan keltaisista, syötävistä jyvistä. Maizena = maissitärkkelysjauho. Maseca = maissijauho, josta voi vaikka leipoa esim pannukakkuja. Palomitas= popcorn. Maissilla on monta käyttötapaa.
  • Yrtit
    • Albahaca = basilika. Voit ostaa myös ikkunalle kasvamaan, meillä ainakin kasvaa hyvin.
    • Apio = varsiselleri
    • Epazote = sitruunasavikka (Chenopodium ambrosioides). Se on joidenkin perinteisien meksikolaisien ruokien herkullisuuden salaisuus. Lehti pari mausteeksi riisiin tai papuihin tekee eetvarttia. Erään lähteen mukaan nahuatlinkielinen nimi tarkoittaa "haisunäädän siivottomuutta".
      HUOM. Suomen lääkeluettelossa, ja kiellettyjen kosmetiikkaaineiden listalla. Ei pikkulapsille. Määrän kanssa ei pidä liioitella. Pari oksaa, muutama lehti ruokakiloa kohden max.
      "Voimakkaan aromaattiset lehdet, vihreät kukat. Meksikossa kasvin lehtiä käytetään kulinaarisena herkkumausteena. Uudet tutkimukset viittaavat siihen, että kasvin öljy auttaisi mm. malariaan, astmaan, eräisiin suolistoloisiin ja masennukseen. Tuoreen lehtimassan ja -keitteen sanotaan torjuvan viljelyksiltä sukkulamatoja ja tuhohyönteisiä."
    • Hierbas de olor = nippu jossa on laakerinlehtiä ja timjamia
    • Hinojo = fenkoli, tuoretavaraa
    • Laurel = laakerinlehti. Etsi tuoreiden vihannesten joukosta, kuivattua pussitavaraa en ole nähnyt.
    • Tomillo = timjami, saa kuivattuna purkissa ja tuoreina oksina.
Työkaluosasto:
  • Perunoiden keittoaika tuntuu pitkältä (isot 45 min), ja niinpä ostimme Hermanos Vasquesilta  teräksisten mAn painekeittimen. (En ostaisi alumiinista vaikka kui olis meksikolaista tekoa)
  • Markkinoiden paras appelsiinipuristin "Chavrub", 499 pesoa, kestävä, muttei konepestävä (2 pestävää osaa). "Katukauppiasmalli".
    76566.jpg
  • Limepuristin lähtee torilta 30 pesolla
    mg5.jpg
Herkkukaupat

Mexico Cityssä on toki herkkukauppoja, joista saa eksoottisia ruokavalmisteita kuten esim. näkkileipää ja pussittamatonta teetä.
  • La Criolla:
    • Polanco: Julio Verne 90, Local A-B. tel. 5281 1154, 5281 0212
    • Lomas: Monte Everest No. 760-D  y 770-B. tel. 5520 2289, 5520 0672
    • Lourdes: Palacio de Versailles 100. Lomas de Chapultepec. 5251 7248, 5251 7519
    • Vista Hermosa: Camino al Olivo 15-D, Lomas de Vista Hermosa. Tel. 5253 1313, 5253 2222, 5253 2204.
  • Leipomoita ja konditorioita (pasteleria) löytyy joka kulmalta. Turha suositella mitään? No joo, El Globo on joka paikassa ja kallis, El Universal oli hyvä hinta / laatusuhteeltaan, mutta lopetti Vista Hermosassa. Arnoldi tekee hyviä suklaita ja keksejä...
  • Vittorio's löytyy Prolongacion de Bosques de Reformalta, n. 500m alaspäin Pabellon Bosquesilta. Löytyy ruokaa ja leivonnaisia sekä mausteita ja teeä, unohtamatta italialaisia "erikoisuuksia".
Jäätelö
  • La Michoacanaksi itseään mainostavat jäätelöbaarit jotka myyvat michoacánilaistyyppistä jäätelöä, varsinkin Michoacánin osavaltiossa. :-) Michoacanilaisessa jäätelössä (helado de crema) tai lumessa (nieve) suurin osa voi olla hedelmää. Hedelmät ovat kai edullisia, ks. esim. mangojäädykkeen resepti
  • Santa Claran jätski on perushyvää, ja aidosti meksikolainen brändi .
  • Häagen-Dazs on USAssa valmistettua "herkkumööväriä", kalleinta mutta niin hyvää.
  • Holanda (GB glace) on tuonut magnuminsa markkinoille - isossa maassa kaikki käy kaupaksi.
  • Nestlé on meksikolaisen meijeri- ja ruokateollisuuden tukijalka, jo 90 vuotta Meksikossa. Valiojäätelöä ei sentään vielä ole myynnissä :-)
  • Sanasto: paleta = tikkari tai jäätelöpuikko, cono = tötterö, vaso = pikari
Kahvi

Meksiko on kahvintuottajamaa. Chiapas ja Veracruz ovat tunnetuimpia tuottajaosavaltioita, niistä kai sitten löytyy sopivia ylänköjä kahvin tuotantoon. Mutta kuitenkin tuntuu hieman, että oman maan kahvia ei arvosteta korkeimmalle?

Meksikossa on oma perinteinen tapansa juoda kahvia 'café de olla' eli kattilakahvi. Vastaa pannukahvia jossain mielessä, paitsi että se usein maustetaan kanelilla ja tummalla raakasokerilla (piloncillo).

"Italialalinen kahvi" on lyönyt itsensä jossain määrin läpi. Useinmiten ravintoloissa saa espressoa joka expressinäkin tunnetaan sekä americanoa eli espresso + 2,4 dl vettä. Americanoon ei pidä laittaa maitoa, tulee hopiateetä. :-)

Sitten on tietysti nämä ketjukahvilat:
  • Starbucks on kahviloiden mäkkäri, kaikkea löytyy espressosta 20 fl oz (500ml) vanilja latteen.
  • Café Punta de Cielo on edellistä halvempi, ainakin yhtä hyvällä laadulla; kahvi on aina hyvälaatuista meksikolaista
  • Santa Clara - jäätelöbaariketju kaupungista Pachuca, Hidalgo, Mexico, OK kahvia
Pakettikahveista olen mieltynyt "Cafe Mexicano":oon ja "San Lorenzoon".