Poika on amerikkalaisessa koulussa ja Halloweenia vietettiin siellä eilen. Tuntuu olevan suuri juhla ainakin makeisvalmistajille :-) ja lapsillakin oli hauskaa. Koulussa oli koko päivä Halloweenia. Minä veistelin pienen jack-o-lanternin kurpitsasta. (Siihen muuten liittyy irlantilainen tarina). Jostain syystä meillä ei kukaan käynyt karkki-tai-keppostelemassa, vaikka kulmilla asuu jenkkejäkin. Kuulin että toisaalla ovikellon sointi oli jatkuvaa.

Tänään oli Dia de Todos Santos... huomenna on Dia de Muertos. Perinteeseen kuuluu alttarin tekeminen kuolleita varten. Kukkia ym. viedään haudoille ja hautuumaalla voidaan käydä vaikka piknikillä. Kyseessä on iloinen juhla jossa "tavataan vanhoja tuttuja".

Legendan mukaan kuolleet voivat käydä maan päällä kuukauden kuluttua syyspäivän tasauksesta, ja tarkoituksena on helpottaa tätä käyntiä ja tehdä kuolleiden olo kotoisaksi. Alttarille laitetaan mm. kynttilöitä, kukkia, hedelmiä, makeisia, leikeltyä paperia, valokuvia ja meksikolaisia ruokia. Jos tuttu vainaja piti tequilasta, sitä myös laitetaan lasiin. Alttarissa täytyy olla esitettynä seitsemän tasoa, jonka kautta sielun täytyy kulkea saadakseen lopullisen levon.

244298.jpg
Alttari rappumme aulassa

Joo kyllä meksikolaiset osaavat ja jaksavat juhlia. Dia de muertos tulee myös kauppoihin: Sieltä saa  kaikenlaisia perinnemakeisia, suklaapääkalloja ym. koristeita.

Pan de muerto eli kuolleiden leipä valmistetaan erityisen reseptin mukaan, tuloksena on makeaa ja "voinmakuista" pullaa. Tänään Superamasta ei saanut mitään muuta pullaa.