Ciudad de Méxicon eteläpuolella on Xochimilcon kaupunginosa, jonka nimi tarkoittaa (náhuatliksi) Paikkaa Jossa Kukat Kasvavat. Atsteekit kasasivat Xochimilco-järvelle matalaan veteen mutaa ja kasvillisuutta kasvualustoiksi ravintokasveille, ja näin muodostui chinampaseja, kelluvia saaria. Chinampasit ajan myötä jäivät pohjaan kiinni ja kanavat muodostuivat.

Siellä on nyt 180 km kanavia joille pääsee trajinera-ajelulle. Trajinerat ovat eräänlaisia gondoleita, jotka uivat eteenpään kepillä työntäen. Trajinera-satama on embarcadero, ja gondoleja näytti olevan runsaasti. Auton pysäköinnissä oli vähän haastetta, mutta onneksi useimmilla embarcaderoilla on oma pysäköintialue.

501010.jpg
Trajineroja Embarcadero Caltongolla

Sen verran tiesimme etukäteen, että eväät saattoi ottaa mukaan; haimme tullessa SubWaysta kolme täytettyä patonkia ruoaksi, juomat otettiin jo kotoa kylmälaukkuun. Lapsille kaakaota ja mehua.

501011.jpg
Piknikillä rauhallisesti lipuvalla veneellä

Mitä idea on mennä piknikille ja syödä veneessä? Ei mitään? Ihan kivaa ja rentouttavaa se silti on:

Voi katsella ohitse lipuvaa vehreää maisemaa, ostaa ruokaa ruokaa ja juomaa rannalta tai kaupustelijoiden trajineroista, vuokrata orkesteri soittamaan musiikkia. Myös muita trajineroja on kiva katsella. Kanavien reunoillakin oli katseltavaa. Oikeastaan kyseessä on ulkoilmaravintola, jossa pöydät, orkesterit ja keittiöt lipuvat kanavia pitkin. Monilla ruoan valmistajilla ja myyjillä oli grilli ja aikamoinen valikoima sapuskaa tarjolla trajinerassaan.

501054.jpg
Lossi polkupyörille

Pitihän se bändi vuokrata soittamaan yksi kipale...

501013.jpg
Band-on-a-boat

"Kukkakauppojakin" oli matkan varrella, mutta pelargoneja on jo kotona ihan tarpeeksi. Kukat olivat kuulemma kanavien varrella kasvatettuja.

Nyt pääsiäisviikolla olisi ollut myös teatteriesitys ulkoilmateatterissa tarjolla illalla, mutta emme jääneet sitä ihmettelemään.

501012.jpg
Xochimilcon kesäteatteri

Trajinerasta, jossa oli pöytä ja tuolit kymmenelle, katto pään päällä, sekä joven (nuori mies) ohjaajana ja moottorina veloitus oli 300 pesoa / tunti (meiltä turistilisällä?).

501014.jpg
Lapsetkin viihtyivät