192371.jpg
Viva México! Queretaron torilla itsenäisyyspäivän aattona.

Meksikon itsenäisyyspäivä on 16.9. ja sitä juhlitaan täällä näyttävästi. Kapinaa oli valmisteltu hieman aiemmin Querétarossa salaisissa kokouksissa "La Corregidora" doña Josefa Ortízin kotona. Salaliitto oli paljastunut ja La Corregidora oli lukittu kotiinsa. Hän kuitenkin onnistui kuiskaamaan varoituksen avaimenreiästä toiselle salaliittolaiselle, Ignacio Pérezille. Perez ratsasti heti San Migueliin varoittamaan toista salaliittolaista Juan de Almadaa, joka vuorostaan kiirehti Doloresiin. Siellä hän tapasi Ignacio Allenden Doloresin kappalaisen Miguel Hidalgon kotona. Itsenäisyysjulistuksen "huusi" monessa mukana ollut pappi Miguel Hidalgo tuona päivänä vuonna 1810, Doloresin kaupungissa (nyk. Dolores Hidalgo). Hän kutsui ihmiset kirkkoonsa kelloja soittaen tavallista aikaisemmin ja haukkui vallanpitäjät, espanjalaiset siirtomaaherrat, ja seurakunta oli myötämielinen. Iltaan mennessä Dolores oli kapinallisten hallinnassa. Kapinallisten mukana itsenäisyysliike levisi ensin San Migueliin, Celayaan ja Guanajuatoon. Guanajuaton hopeaparoneille itsenäistyminen sopi erityisen hyvin, sillä Espanjan kuningas oli vastikään korottanut hopean vientimaksuja. Seuraavan vuoden kuluessa käytiin taisteluja ja itsenäisyysliikkeen aloittaneet menettivät päänsä. Kansa ei unohtanut sankareitaan. Meksiko itsenäistyi Espanjasta 1821.

Tänä vuonna Ciudad de Méxicossa itsenäisyyspäivän juhlaa uhkasivat levottomuudet, koska vaalit niukasti hävinnyt vasemmistolainen Andrés Manuel Lopéz Obreador (AMLO) kannattajineen kiukuttelee yhä ja vaatii valtaa itselleen lopputuloksen virallistamisesta huolimatta. Armeijan itsenäisyyspäivän paraati marssitaan aina Reformalla, oli siellä ihmiskilpiä ("plantón") tai ei. Niinpä keskustaan ei ollut sivullisen suositeltavaa mennä. Tästä johtuen etsimme vaihtoehtoa viikonlopun viettoon muualta.

Päädyimme lähtemään Querétaroon perjantaiaamupäivänä, kun vaimo sai työprojektin etapin jälkeen vapaapäivän ennen itsenäisyyspäivää. Ajomatkaan meni vain noin kolme tuntia yhdellä ruokailulla. Huomasimme päässeemme mukavaan pikkukaupunkiin (Querétarossa on "vain" 580000 asukasta).

Päädyimme hotelli Plaza Camelinasiin, koska huolivat meidät viisi yhteen huoneeseen, ja sen lisäksi siellä oli lapsille uima-allas. Camelinas on vanha, kartanomainen 2-3 kerroksinen hotelli, jossa on ihana sisäpiha. Sisäpihalla on ravintolan terassi, (palmu)puita, aurinkotuoleja  ja uima-allas jossa on 45, 60, 75 ja 120 cm syvät osiot.
alberca1.jpg
Camelinasin uima-allas

Oikein mukava hotelli. Ystävällinen henkilökunta, vaikkakin palvelu oli hidasta ja huolimatonta.

Lauantai menikin sitten "itsenäisyyspäiväpyhiinvaelluksessa". Reittimme oli Querétaro - Guanajuato - Dolores Hidalgo - San Miguel de Allende - Querétaro. Matkan varrella oli vihreitä niittyjä ja metsäisiä kumpuja.

192377.jpg
Vain vaquerot puuttuvat

Guanajuato on merkillinen kaupunki mahdottomassa maastossa; se on mäen rinteessä usealla eri nyppylällä, autotiet kulkevat sokkeloisissa kaivostunneleissa kaupungin alla. Sieltä louhittiin 250 vuoden ajan suuri osa maailman hopeasta, ja kaupunki näyttääkin ilmeisen vauraalta.

192376.jpg
Guanajuatoa

192375.jpg
Pojat tunnelissa

192374.jpg
Rauhan aukio - Plaza de la Paz, Guanajuato

Dolores Hidalgosta ajoimme vain nopeasti läpi, koska halusimme San Miguel de Allendeen. Pääsimme pienen odottelun jälkeen torin laidalla olevaan Rincón de Don Tomas-kuppilaan syömään. Maistoimme kauden herkkua Chiles en nogada . Hyvää oli, eikä ollenkaan tulista, koska chilit ovat kypsytettyjä poblanoja. Kysessä on siis täytetyt chilipaprikat jauhelihatäytteellä (picadillo), "nugaa"  pähkinäkastikkeessa. Koristeena granaattiomenan siemeniä.

Näimme ilotulitusta aaton ja itsenäisyyspäivän iltana. Täällä ei säästellä. Oli telinesuihkuja tulipyörineen, matalalla räjähteleviä raketteja ja tykinlaukauspommeja. Tuloksena ainakin kauhea savu.

192378.jpg
Meksikon lipun värit

Sunnuntaina jatkoimme Querétaroon tutustumista. Kävimme Convento de la Santa Cruz-luostarissa.

192379.jpg
Convento de la Santa Cruz

192370.jpg
Querétaron keskustassa oli varsin siistiä