Jouluaatto aamuna lämpötila oli + 15, päivällä n. + 19. Kuivaa (eikä lunta), ja aurinko taisi pilkistää. Lapsukaisilla, varsinkin vanhimmalla oli kova kiire saada YKSI lahja, ja täytyihän siihen heltyä pian iltapäivän puolella.

Joulu näkyy meillä ennenkaikkea ruokalistassa. Aamulla laitoin uunipuuroa torilta ostetusta riisistä, lajikkeesta ei tietoa. (Resepti: 1 l maitoa ja 2dl riisiä 175´C uuniin, paistoaika 2 h.)

Illallismenyy oli aika perinteinen:
- graavilohta
- rosolli etikkakurkuista (Kühne) ja etikkapunajuurista. Omenan tilalle jicamaa, koska sitä oli jääkaapissa ja se on vähemmän allergisoivaa kuin omena.
jicama.jpg
Jicama eli meksikolainen peruna. Minä sanoisin sitä omenalantuksi.

- Joulusalaatti eli ensalada de navidad. Meidän versio oli salaatti jossa keitettyä, raastettua punajuurta ja porkkanaa; jicamaa, banaania, ananasta kuutioina sekä roomansalaattia (lechuga orejona). Sitruunainen öljykastike. Resepti kirjasta World Famous Food
- Paistettu 5 kg kalkkuna.
   Reseptit Recipezaarista Uncle Bill\'s Method / Sage and Garlic Roast Turkey.
- Sahramirisotto (eli milanolainen), meidän oma jouluperinne.
   Resepti kirjasta Maarit Enkovaara - Astraldi: Pastatieto

- Jälkiruoaksi: Mandariinijäädyketäytteiset mandariinit.
   Resepti kirjasta Maarit Enkovaara - Astraldi: Italian Viettelykset

Tuosta tulikin sen verran täyteen että pidettiin kunnon tauko ennen jälkiruokaa. Jenkit (ja etelävaltiolaiset) osaavat paistaa kalkkunan ja tehdä pettämättömät ohjeet. Kaksi ohjetta, joska Bill-sedän ohjeessa ei oteta kantaa maustamiseen, ja toisessa ei anneta perusohjetta paistamiseen (muuta kuin että uuniin). Ensimmäinen paistamani iso tipu, ja se onnistui erinomaisesti, kiitos ohjeiden.

Joulupäivänä syötiin tietysti samaa kuin aattona. Niinpä niin, joulu meni aika lailla syödessä ja kotona sisällä oleillessa, Leolla kun oli vähän kuumetta.

Yksi joululahja on kovassa käytössä: futispeli
317014.jpg
Isot ja pienet pelin pyörteissä.